Alles voor een
betere woning!

Alles voor een betere woning!

Beslagen ramen

Wat betekenen beslagen ramen?

‘Soms zijn uw ramen beslagen, maar wat betekenen beslagen ramen eigenlijk? Heldere vraag, maar het antwoord behoeft uitleg. Het ligt er namelijk maar net aan wáár de condensvorming zich voordoet. Aan de binnenzijde van het raam, aan de buitenzijde of tússen het isolatieglas.

Condens aan de buitenzijde van uw ramen

Het is logisch dat u zich zorgen maakt over beslagen ramen, maar laten we beginnen met het goede nieuws. Condens aan de buitenzijde van het raam wil zeggen dat uw ramen goed isoleren. De kou van buiten slaat simpelweg tegen het warmere isolatieglas aan en veroorzaakt druppeltjes. Zodra het buiten warmer wordt, verdwijnen de beslagen ramen vanzelf. De kans is groot dat de condens eerder wegtrekt als de wind langs het raam blaast. Delen van het raam die in de schaduw liggen (bijvoorbeeld doordat er een boom staat) blijven langer beslagen.

Condens aan de binnenzijde van uw ramen

Ontstaat er condens aan de binnenkant van uw ramen, dan betekent dit dat uw huis te vochtig is. Vaak ziet u onder in het raam druppeltjes die in de hoek samenkomen en een plasje water vormen op uw vensterbank. Dagelijks komt er 10 tot 20 liter vocht vrij in een woning door onder meer koken en douchen. Vroeger verdween dit vocht via de ‘luchttoevoer’ die ontstond tussen de kieren van de houten kozijnen. Kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien isoleren sterk en daarom is het belangrijk om zelf voor gezonde ventilatie te zorgen. Isoleren betekent per slot van rekening ventileren. Die continue luchtroom kunt u bereiken met ventilatiebeslag op de ramen of met (mechanische) ventilatie in huis.

Condens tússen het isolatieglas

Met condens aan de binnen- of buitenzijde van uw ramen is er dus niets ergs aan de hand. Zodra u condens aantreft tússen het isolatieglas, dient u aan de bel te trekken. Dan is namelijk uw ruit lek. In dat geval ontkomt u er niet aan om uw isolatieglas te laten vervangen.

Bezoek onze showroom in Ede

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met ventilatiebeslag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek de showroom aan de Hoorn 33 in Ede.

Onze showroom is open – Bezoek op afspraak

Wij werken op dit moment graag op afspraak zodat u voldoende ruimte heeft om onze showroom te bekijken samen met onze adviseur. Bel of mail ons voor een afspraak, advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier.