Alles voor een
betere woning!

Alles voor een betere woning!

Energiezuinig wonen in Ede - Kozijncenter Ede

In 5 stappen naar energiezuinig wonen

Het energiezuinig maken van een woning gaat niet over één nacht ijs, maar het is minder ingewikkeld dan het lijkt. De verduurzaming van uw woning pakt u in stappen aan. U woont comfortabeler, verlaagt het energieverbruik én u draagt uw steentje bij aan het klimaat.

Hieronder vertellen we de 5 stappen naar energiezuinig wonen.

Stap 1: Bepaal op welk vlak u kunt verduurzamen

Neem uw woning eens onder de loep. Produceert u zelf stroom met zonnepanelen? Gebruikt u gas? Neem ook eventueel warmteverlies mee, wat bijvoorbeeld kan optreden bij verouderde kozijnen of enkel glas.

Sinds 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. De labels variëren van A tot G, waarbij de woningen met energielabel A het zuinigst zijn. Het label geeft informatie over het type woning, de isolatie, de beglazing en het verwarmingssysteem. Op basis van het bouwjaar van uw woning kunt u heel algemeen uitgaan van de volgende mate van isolatie:

 • Bouwjaar tot 1975: niet of nauwelijks isolatie
 • Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie
 • Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie
 • Bouwjaar 1992 tot 2000: goede isolatie
 • Bouwjaar vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie

Stap 2: Verduurzaming is isolatie

Maar liefst drie van de vier woningen in Nederland beschikken nog niet over goede isolatie. Duurzame renovatie begint altijd met isolatie. Dit bespaart niet alleen energie, maar maakt uw woning ook comfortabeler.  Energie die het huis niet kan verlaten, hoeft u immers ook niet op te wekken.

U kunt muren, vloeren, daken en ramen isoleren. Voor die laatste categorie kiest u voor sterk isolerende kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas, of het Select Windows Energie kozijn. Hiermee houdt u een groot deel van de warmte binnen en lekt deze niet naar buiten. In combinatie met het juiste isolatieglas en een zogenaamde thermische afstandshouder, verbetert u de U-Window-waarde van uw woning. Hoe lager deze waarde, des te minder energie er verloren gaat. Dit komt uw energielabel ten goede. We vertellen u graag meer over de U-waarde van kunststof kozijnen.

Ramen en deuren zijn vaak de zwakste schakels op het gebied van warmteverlies. Daarom is het plaatsen van HR++ glas of triple glas erg zinvol. Huizen van na 1992 zijn meestal al voorzien van dakisolatie en dubbelglas, maar ook dan is er nog veel winst te behalen.

Stap 3: Verlies ventilatie niet uit het oog

Zodra de isolatie van uw woning op orde is, is het tijd om te zorgen voor goede ventilatie: Isoleren betekent ventileren. Schone lucht is immers essentieel voor een goede gezondheid. Het is belangrijk om al het vocht dat we in huis produceren – tijdens het ademen, koken en douchen – te verversen. Door middel van ventilatie bereikt u een continue luchtstroom; cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie is mogelijk via een (mechanisch) ventilatiesysteem in uw woning, maar er zijn ook opties om te ventileren via ramen, deuren en schuifpuien.

 • Ventilatierooster in (één van de) of op kunststof ramen
 • Een ventilatierooster in de schuifpui
 • PADK beslag in draaikiepraam voor parallelle ventilatie
 • PADK beslag in een kunststof parallelschuifpui

Het verstandig om te bedenken dat ventilatie op verschillende manieren gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer u investeert in nieuwe kozijnen met isolatieglas.

Stap 4: Onderzoek subsidie- en leenmogelijkheden

Uw woning verduurzamen wordt nog interessanter wanneer u deze energiebesparingsslag slim kunt financieren. Er zijn verschillende regelingen die u kunnen helpen de kosten te dragen. Hierbij kunt u denken aan:

 • Hypotheek met bouwdepot – voor verduurzaming kunnen gunstige voorwaarden gelden
 • Energiebespaarlening
 • Landelijke ISDE subsidieregeling
 • Lokale subsidiemogelijkheden

Overweeg welke financiële steun het beste aansluit bij de plannen voor het verduurzamen van uw woning. De investering in duurzame renovaties kunt u op deze manier aanzienlijk verlagen.

Stap 5: Win persoonlijk en vakkundig advies in om energiezuinig te wonen

De experts van Kozijncenter Ede hebben veel ervaring in deze 5 stappen naar energiezuinig wonen. We geven u graag duurzaam woonadvies dat helemaal past bij uw situatie. Of u nu kiest voor nieuwe kozijnen met HR++ glas of triple glas of overweegt hoe u het beste kunt isoleren en ventileren voor een gezond binnenklimaat: onze specialisten staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Hoorn 33 in Ede.

Vraag ook het stappenplan aan bij Select Windows voor meer informatie over duurzaam verbouwen en energieneutraal wonen.

Onze showroom is open – Bezoek op afspraak

Wij werken op dit moment graag op afspraak zodat u voldoende ruimte heeft om onze showroom te bekijken samen met onze adviseur. Bel of mail ons voor een afspraak, advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier.